sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Tristan & Isolde

 Tämä  postaus onkin tehnyt tässä jo tuloaan pari kuukautta. Aina jokin asia on jäänyt mietityttämään, enkä ole ollut tyytyväinen sisältöön, joten se on jäänyt. Tähän päivään liittyy niin paljo asioita, että tätä muistellaan vielä pitkään. Olen maininnut monesti ne oopperat ja baletit, joita olen kovasti odottanut. Tätä oopperaa odotin kirjaimellisesti 12 kk, varsinkin, kun mukaan lähti koko perheemme (sekä ihanat R ja V). "Vahvistukset" olivat aika sanattomia viiden tunnin jälkeen, joskin ihan positiiviset fiilikset jäi molemmille. Ja he suostuivat seuraavaankin oopperaan tänä syksynä! Kiitos vielä seurasta kaikille! Esitys oli kyllä odotuksen arvoinen.


Juonen olen tainnut jo aikaisemmassa postauksessa kertoa, joten tässä nopea kertaus. Tristan (Robert Dean Smith) ja Isolde (Marion Ammann) ovat matkalla kuningas Marken (Matti Salminen) luokse, jonka Isolden tulisi naida. Kun Isolde päättää myrkyttää itsensä ja Tristanin, hänen palvelijansa Brangäne (Lilli Paasikivi) puuttuu peliin, ja vaihtaa myrkyn lemmenjuomaan. 

Vastarakastuneet eivät pysty peittelemään tunteitaan, ja Tristan saa kuolettavan haavan. Tristan kuljetetaan kotilinnaansa tajuttomana ystävänsä Kurnewalin (Tommi Hakala) valvoessa vieressä. Kun lopulta Isolden laiva näkyy horisontissa, lähes maaninen Tristan repii siteensä ja menehtyy. Pian Marke joukkoinen saapuu heidän luokseen, ja Brangäne selittää kuninkaan tulleen antamaan heille anteeksi petoksensa. Isolde kuitenkin lyyhityy rakastettuna viereen ja kuolee. 


Ooppera pohjautuu vanhaan kelttiläistarinaan, jota Wagner teki kesken Ringin sävellystyötä. Tästä tarinasta on monta versiota, joista Wagner päätti lähteä työstämään Gottfried von Strasburgin 1200-luvulla kirjoittamaa teosta. Hän innostui projektista niin, että jätti parhaillaan olevan sävellystyön kesken ja ryhtyi säveltämään Tristania ja Isoldea. Wagner lueskeli erityisesti Arthur Schopenhauerin filosofiaa, ja nosti tämän pessimistisen filosofian oopperan avainteemoiksi. 

"Tristanissa ja Isoldesa käsitellään juuri kaikkea sitä, mikä meitä ajaa eteenpäin, kaikkea sitä, mikä ei koskaan anna meille tavoittelemaamme rauhaa", oopperan ohjaaja Elisabeth Linton kertoo. 

Wagner oli itse tietoinen siitä, että Tristan ja Isolde on yksi musiikkihistorian ihmeellisimpiä saavutuksia.  Säveltäjän elämässä tapahtui ennen ja jälkeen tämän oopperan suuria muutoksia.Viisi vuotta ensiesityksen jälkeen hän kirjoitti "Tristan on ja pysyy ihmeenä minulle. Minusta on yhä vaikeampi ymmärtää kuinka olen saattanut tehdä sellaisen: kun luin sen uudelleen läpi, silmäni levisivät hämmästyksestä!" Merkillistä on se, että se syntyi keskellä Ringiä, ja poikkesi siitä tyylillisesti.Täytyy sanoa, että tähän oopperaan oltiin valittu parhaimmat henkilöt. Omien suosikkieni (Paasikivi ja Salminen) lisäksi Marion Amman ja Robert Dean Smith olivat positiivisia yllätyksiä. Varsinkin Ammanista löytyi kaikki  mitä päähenkilöiltä tarvitaan: kantava ja kaunis ääni, näyttelijänlahjoja, sekä ulkonäköä.  

Mitä nyt ehkä vähän kaikki naureskeltiin väliajalla, oli kolmannen näytöksen kohtaus, jossa Tristan ja Isolde kuolemankielissä jaksavat laulaa aarioita suorastaan huvittavan pitkään. Kun laulu vain jatkui ja jatkui, tuli väkisinkin mieleen, että eivätkö he aiokkaan kuolla? Ilmeisesti emme olleet ainoita, sillä Oopperan Facebook-sivuilla joku muukin oli kommentoinut asiaa.


Lavastus oli aika samaa luokkaa kuin pari vuotta sitten Ringissä, hyvin yksinkertaista ja pelkistettyä. Myöskin lavaa oli myös kallistettu samalla tavalla kuin viimeksi, mikä viittaa saksalaisen ohjauksen mieltymyksiin. 


Kuvat Oopperan Facebook-sivuilta

Kaiken kaikkiaan oli tosiaan upea esitys. Suuren elämyksen illasta teki sen, että saimme kuulla parhaimpien sopraanojen ja baritonien/tenorien laulua, Wagnerin mahtipontista musiikkia, ja seurassamme olevia päästiin sivistämään. ;) En löydä tähän hätään parempia sanoja kuvaamaan iltaamme, mutta toivottavasti tästä sai jotain tolkkua. Tänä talvena on tosiaan luvassa on samalla porukalla Turandot-ooppera, jota myöskin odotan innolla!

Tämä postaus on omistettu maailman parhaimmalle äidille 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)