tiistai 24. syyskuuta 2013

Hulluna Helsinkiin


Syyskuun alussa kävin Sofiankadun kaupunginmuseossa Hulluna Helsinkiin -näyttelyssä. Vaikka paikka on ihan keskustan ytimessä ja pääsy on vapaa, siellä tulee käytyä harvoin. Sääli, sillä tilanakin museo on upea: empiretyylinen kaksikerroksinen huoneisto, johon kuuluu lisäksi pieni elokuvateatteri. Ensimmäiseksi löytyi tällainen ihanan vanhanaikainen kartta, jossa on erilaisia ihmishahmoja: Katajanokalla upseereja Uspenskin katedraalilla, pukumies Kaivopuistossa, aasi joka katselee kaukoputkeen Tähtitorninmäellä, mies kaksosten kanssa Eiran Sairaalassa, trubaduuri Vanhalla Oopperatalolla, vanhanaikainen juna Jätkäsaaressa ja paljon muita. Toivottavasti kuvauksesta on iloa, taisi nimittäin tulla liian pieni kuva.
Katutasossa oli kaupunkilaisten suosikkiesineitä ja -paikkoja, yläkerrassa puolestaan Helsingissä asuneiden ihmisten tarinoita. Itse ihastuin helsinkiläiseen seurapiirinaiseen Aurora Karamziniin, joka meni naimisiin venäläisen everstin kanssa ja oli elinaikanaan Suomen tunnetuin nainen. Tästä innostuneena lainasin kirjastosta kirjan Aurora Karamzin, Aristokraatinelämää.


Alakerrassa on tosiaan elokuvateatteri, jossa esitetään ihania mustavalkoisia Suomi-filmejä. Pidin mustavalkoisten, hieman rakeisten filmien ja kuvien katselemisesta: vaikkei Suomen historia ole hirveästi itseäni ikinä kiinnostanut, elettyä elämää on aina ihana katsoa. Isovanhemmillani on kirja, jossa näkyvät kotikulmani ennen sotien pommituksia ja osittain niiden jälkeen. Niitä kuvia on hauska ihailla, kun näkee millainen muutos on ollut tähän päivään asti!


Hauskat portaat, jotka johdattivat näyttelyyn. Portaiden oikealla puolella on ovi matkamuistomyymälään, joissa oli kiva käydä tutkimassa paikkoja. Siellä itse asiassa heräsikin kiinnostukseni Aurora Karamzin -kirjaan. Jäin myös pohtimaan Helsingin Kaupunginmuseon ystävät ry:hyn liittymistä. Vuosimaksu on 20€, ja jäsenenä saa muun muassa kutsuja museon avajaisiin, alennusta museon tuottamista julkaisusta sekä muita kutsuja yhdistyksen retkiin ja esitelmiin. Kuulostaa siis hyvältä!


Hulluna Helsinkiin / Helsingin Kaupunginmuseo
Sofiankatu 4 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)