maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kesäkiertueella

Sain suostuteltua ystäväni lähtemään kanssani Kasarmitorilla esitettyyn Kansallisbaletin kesäkiertueen näytökseen. Tämä oli suuri tapahtuma minulle, sillä A ei ole niitä innokkaimpia kulttuurinharrastajia. En päässyt taannoiseen Hartwallilla järjestettyyn Baletti-iltaan, joten oli myös mielenkiintoista nähdä millaista ohjelmaa Kansallisbaletti järjestää Oopperatalon ulkopuolella.
Onneksi sää suosi meitä ja saimme nauttia aurinkoisen lämpimästä illasta. Olimme paikalla noin 15 minuuttia etuajassa, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi: pääsimme lavan vasemmalle puolelle, mistä oli todella hyvät näkymät. Tässä vaiheessa ei ollut enää istumapaikkoja vapaana, mutta koska esitys kesti päälle tunnin, sen ajan jaksoi ihan hyvin seistä.

Paikan päällä halukkaat saivat ohuen ohjelmalehtisen, mikä oli ihan hyvä, kun en tiennyt mitään esityksestä. Arvelin kuitenkin, että Joutsenlammesta olisi ainakin joku kohtaus. Tämän lisäksi otteita oli Lumikuningattaresta, Prinsessa Ruususesta, Don Quijotesta, Seitsemästä veljeksestä sekä lukuisista nykytanssinumeroista.


Kiertueen avasi Kenneth Greven Lumikuningatar, josta näimme saunakohtauksen. Ilman lavasteita kohtaus kuitenkin jäi hyvin pelkistetyksi, mikä lähinnä nauratti ystävääni. Musiikki ja puvustus toivat esitykseen omanlaistaan viehätystä, mutta loppujen lopuksi esitys oli vain vähäpukeisia miehiä pomppimassa lavalla.Danske Bankin johtaja tuli toivottamaan meidät tervetulleiksi kiertueelle. Juontajana toimi Timo Sokura, joka nähtiin myös kansainvälisessä balettikilpailuissa. Hänet muistaan lukuisista Petipan ja Minkuksen kuulutuksista. 

Myös Prinsessa Ruususesta päästiin  nauttimaan kahden kohtauksen verran. Suloinen Mai Komori, jonka näin myös varsinaisessa esityksessä pari viikkoa sitten, esitti Sireenihaltijattaren variaation. Hänen pukunsa sai kehuja ystävältäni, vaikka omasta mielestäni se muistuttaa liikaa Joutsenlammen joutsenen asua

Tämän jälkeen oli vuorossa nykytanssia. Collection of Endings oli Enercan Tanisin koreografioima ja Linda Haakanan, Emmi Pennasen ja Johan Pakkasen esittämä teos. Itselleni nykytanssi on liian modernia ja abstraktia, mutta toivottavasti kokemuksen myötä alan ymmärtää sitä paremmin.


Kuten Timo Sokura myönsikin, Don Quijotesta oli otettu mukaan niin paljon kohtauksia, että melkein kokobaletin tarina saatiin käytyä tanssien myötä läpi. Siitä onkin jo aikaa kun näin kyseisen baletin, joten oli mukavaa että se oli päässyt mukaan kiertueohjelmistoon. Erityisesti minua baleteissa viehättää jonkun tietyn kulttuurin teema, kuten Don Quijotessa tulinen espanjalaisuus.


La Banda Sonora kuului myös tanssijoiden omiin koreografeihin. Linda Haakanan, Mai Komorin ja Terhi Räsäsen esittämä ja Anandah Konosen koreografioima esitys oli mukavan erilainen. Pidin asuista, varsinkin pianon koskettimet olivat tyylikkäät.


Syksyllä Kansallisbaletissakin esitettävästä Seitsemän veljestä -baletista nähtiin kohtaus Kettujen tanssi. Olen miettinyt, pitäisikö se käydä katsomassa, mutta kun kyseessä on pitkälti nykytanssiteos, luulen että tämä jää näkemättä. Vielä ei kuitenkaan voi olla varma, sillä tutkin paraikaa syksyn ohjelmistoa eikä mitään ole lyöty lukkoon.

Toinen kohtaus Prinsessa Ruususesta oli Punahilkka ja susi. Tämä kohta on itselleni arvoitus myös itse esityksessä, mutta siitä lisää myöhemmin, kunhan saan postauksen valmiiksi.
Brief Casingin olivat koreografioineet Anna Sariola ja Eemu Äikiö ja sen esittivät Elena Ilyina, Terhi Räsänen, Sara Saviola, Maria Tamminen, Linas Kavaliauskas, Antti Keinänen, Teemu Tainio sekä Frans Valkama. Tämä esitys sai kunnon bassorytminsä puolesta ystäväni jopa hymyilemään. Nykytanssiesityksistä tämä oli ehdottomasti hauskin.Don Quijoten seuraava kohtaus oli päähenkilö Kitrin soolotanssi. Lavasteet olisivat varmaan tässä(kin) kohdassa auttaneet hieman hahmottamaan esityksen taustoja. Puku oli hieno ja Kailey Kaba suloinen.

Nykytanssiteokseen White Glown koreografian olivat tehneet Terhi Räsänen ja Jani Talo esittäjinään Linda Haakana sekä Johan Pakkanen. Esitys oli ehkä hieman turhan pitkä, mikä johti siihen, että meillä lähtivät taas väsyneet jääkiekkoläpät liikkeelle. Se siitä sivistämisestä sitten. ;)Joutsenlammesta nähtiin ainoastaan yksi kohtaus, Mustan joutsenen pas de deux. Olisi luullut että noinkin klassisesta baletista olisi esitetty hieman useampia kohtauksia. Ymmärrän kyllä, että tähän kiertueeseen ei saada kaikkia hyviä esityksiä, mutta Don Quijoten kolmen esityksen sijasta olisin laittanut ainakin yhden Joutsenlammesta vielä lisää. Ja kun nyt on vielä on kaikenlaisia säästöjä, niin nämä ilmaisesityksethän ovat tärkeässä osassa tulevan yleisön kannalta, eikö vain?Oma lempparini oli ehdottomasti tämä Joutsenlammen pas de deux, vaikka Rothbartin esittäjä (taaempana kädet puuskassa) olikin hieman outo näky. Kaikki kuitenkin vetivät osansa hienosti, ja Tsaikovskin musiikki oli upeaa. Yhdessä kohtaa musiikki oli ehkä hieman pistävää, mutta onneksi ei pitkään.Tämän jälkeen päätimme lähteä kävelemään kotiinpäin, sillä illan kolmesta viimeisestä esityksestä kaksi oli nykytanssia. Buttery Tempo Mental Weatherin oli tehnyt Auri Ahola, ja Don Quijotesta olisi ollut vielä pas de deux ja entrée, joka varmaan oli hyvä. Illan päätti Fotosoppa, joka oli Sara Saviolan koreografioima ja kaikkien tanssijoiden esittämä. Tästä on sanottu, että se soveltuu parhaiten nuoremmalle yleisölle.

Vielä on jäljellä esityksiä Jyväskylässä, Oulussa ja Kuopiossa. Kannattaa käydä kurkkaamassa. Kiertue on siis ilmainen, mutta säävarauksella. Lisätiedot Oopperan ja Danske Bankin sivuilta!!


Tiistaina 11.6. klo 18 Jyväskylä, Lounaispuiston lava
Keskiviikkona 12.6 klo 18 Oulu, Rotuaarin lava
Torstaina 13.6  klo 11 Kuopiossa (Matkustajasataman lava) jossa esitys on osa Kuopio tanssii ja soi-tapahtumaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)