perjantai 20. syyskuuta 2013

Macbeth

Kävimme siis tänäkin vuonna Savonlinnan Oopperajuhlilla. Meillä on tapana tehdä näihin aikoihin kunnon Savo-kierros, johon kuuluu isovanhempien ja serkkujen tapaamista näiden mökeillä. Tein mökkivierailustamme  jo viime vuonna postauksen, joten hyppään pari päivää eteenpäin siihen, kun saavuimme Savonlinnaan. Kuvia ei jostain syystä tullut otettua yhtään, liekö syy sitten kiireisen aikataulun.
Kuva täältä. 


Tapasimme tuttaviamme ennen oopperaa ja kävimme syömässä ihan Olavinlinnan vieressä. Haha, kunnon tankkaukset ennen kolmen tunnin istumista! Isäni oli maalaillut minulle viikkoja aikaisemmin uhkakuvia Macbethistä sen ohjauksen takia (lehtiarvioiden perusteella) joten en odottanut mitään tajunnanräjäyttävää iltaa. Tässä se nyt nähdään: mitä vähemmän odotan illalta, sitä enemmän nautin! Macbeth nimittäin yllätti minut positiivisesti.

Oopperan juoni oli toki aika mitäänsanomaton. Siinä ylhäinen Macbeth ja hänen vaimonsa murhaavat ihmisiä, jopa kuninkaansa, päästäkseen itse valtaan. Lähinnä tarinan pahis on Lady Macbeth, joka tietää miten käsitellä miestään. Tarina kuitenkin päättyy ns. onnettomasti, ja suuri osa henkilöistä kuolee.

Lähinnä olin huolissani, kun sain kuulla, että Macbeth kuului näihin moderneihin versioihin. En ole nähnyt tästä "vanhempaa" versiota, joten vaikea sanoa miten ne erottuisivat toisistaan, mutta itse ainakin pidin tästä, se ei ollut liian moderni vaan sopi hyvin Olavinlinnaan. Koko oopperan ajan katosta roikkui iso kruunu, joka symboloi teeman mukaisesti valtaa. Lavastus oli yksinkertaista mutta toimivaa. 


Eniten pidin Lady Macbethistä, jota esitti unkarilainen Csilla Boross. Csillalta löytyi karismaa, ääntä, ja hänen musta pitkä tukkansa toi rooliin todella hyvän noitamaisen lisäyksen. Myös Macbethiä esittänyt amerikkalainen Stephen Gaetner oli hyvä roolissaan. 

Minua häiritsivät hieman oopperan loppupuolelle jätetyt aukot tarinassa, kun katsojien annettiin ymmärtää että Lady Macbeth surmattiin, mutta mitään konkreettista näyttöä tälle ei ollut. Muuten Macbeth oli toimiva ja hieno. On vaikea tehdä arviota Wagnerin ja Macbethin välillä, kun ohjaus, päähenkilöt ja lavasteet toimivat paremmin Macbethissä, mutta Wagnerin musiikillinen puoli ja yksittäiset hyvät hahmosuoritukset nostivat Lohengrinin tasoa. Kävimme keväällä suuria keskusteluita siitä, mitkä kaksi oopperaa menemme katsomaan, ja täytyy sanoa että hyvä että valittiin juuri nämä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)