tiistai 1. huhtikuuta 2014

Spotifyssa soi

Tykkään kuunnella musiikkia niin siivotessa, surffaillessa netissä kuin tehden hommia tietokoneella. Tilanteista riippuen kuuntelen "ränkytysmusiikkia" radiosta, nostalgiakappaleita nuoruudesta sekä klassista musiikkia Spotifysta. Kuten jo CapManin juhlissa mainitsin, musiikilla on suuri vaikutus fiilikseeni. Se on kuin matka toiseen maailmaan. Viime keväänä motivaatiomusiikkina toimi Tsaikovskin Joutsenlampi, josta yksi osa pääsi tälle listalleni. Ajattelin laittaa listauksen niistä kappaleista, jotka pyörivät eniten Spotifyssa ja antavat hyvää energiaa. Kuten huomaatte, venäläinen musiikki on vahvoilla !


Vaikkei Prinsessa Ruusunen balettina ollut niin mieleeni, jäi päähäni soimaan parit teemat. Nämä molemmat ovat kauniita, vähän surumielisiä, mutta jollainlailla mahtipontisen jykeviä. Fiiliksen nostattajia ehdotomasti.

Sleeping Beauty: Introduction 
Sleeping Beauty: Pas D'action - Adagio

Sibelius ja Tsaikovski elivät samoihin aikoihin, joten näiden kahden musiikit ovat hyvin samantyyppisiä. Sillä erotuksella tietysti että Sibeliuksessa kuuluu myös vahva isänmaallinen kaiku, joka minuun vetoaa. Finlandia kuuluu säveltäjän tunnetuimpiin kappaleisiin vahvan ja vaikuttavan tunnelman vuoksi. Tiesittekö muuten, että afrikkalainen Biafran valtio valitsi Finlandia-hymnin kansallislaulukseen nimellä Land of the rising sun.
  

Venäläistä musiikkia edustaa Rimski-Korsakov jonka baletin Scheherazade näin pari vuotta sitten Minna Tervamäen esittämänä. Niin kaunis ja herkkä, mutta voimakkaan tunteellinen. Tämän samaisen kappaleen soitin viime jouluna hieman lyhenneltynä, minkä lisäksi näimme katkelman tästä Balettigaalassa.

Rimsky-Korsakov: Scheherazade, Young Prince and Princess

Isäni lempimusiikkiin kuuluu Rahmaninovin 3 pianokonsertto, mutta vaikka se on haikean surumielinen, itseeni vetoaa vielä enemmän tämä 2 konsertto jykevällä otteellaan. Tätäkin on tullut paljon kuunneltua viime aikoina.

Rachmaninov: Piano Concerto 2 op 18 I. Moderato

Periaatteessa kuuntelen yhä paljon Joutsenlampea, mutta otin tämän kappaleen esimerkkinä. Välillä kun tuntuu kaikki niin vaikealta ja blogi tökkii pahasti, kuuntelen juurikin tämän kohdan baletista, ja muistan taas minkä vuoksi tätä teen. Ei tietenkään toimi aina, mutta tuo loppu on niin kaunis ja ylväs, että tulee hyvä mieli.

Swan lake: no 24 scéne

Kun kuulin tämän ystäväni luona, olin ihan varma että se oli Vivaldia. Mozartia olen harvemmin kuunnellut, vaikka perheessäni pidetään erityisesti keski-Euroopan säveltäjistä. Tässä kuitenkin nuo viulusoolot vetoavat itseeni.


Kun viime keväänä tuli kuunneltua paljon Joutsenlampea, nyt sitten on Schinlerin listan vuoro. Sopivan surumielinen mutta kaunis keväisiin alakulon päiviin. Taitoluistelussa on tätä kappaletta tullut kuunneltua aika usein, mutta vasta Olympialaisten aikaan iski sellainen olo että tämän kuin osaisi soittaa! Olenkin kiikuttanut isoisälleni jo alustavat viulunuotit, jotka hän sitten osaa muuttaa alttoviululle. Ongelmana on, ettei siskoni suostu säestäään minua tämän kanssa.

Schindler's List

Jos tässä alussa on ollut surumielisen haikeita kappaleita, tämä ainakin nostattaa fiilistä. Oltiin syksyllä ajamassa siskoni kanssa yömyöhään autolla kun radiosta tuli kappale joka erehdyttävästi kuulosti Valkyyrioilta ja nauroin siskolleni että "täältä me nyt tullaan kuin Valkyyriat konsanaan!". Pettymys oli suuri kun kappale ei ollutkaan Wagneria, hups.

Wagner: Ride of the Valkyries

Pähkinänsärkijä ei jostain syystä jäänyt mieleeni ollenkaan, mutta olen yrittänyt kuunnella Spotifysta "parhaimpia paloja" ja löysin tämän katsottuani Sotchin Paraolympialaisten avajaisia. Tässä on jonkinlaista mystiikkaa ja tarttuva melodia.

The Nutcracker: The dance of the Sugar Plum Fairy


Psst. lisäehdotuksia otetaan mielellään vastaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)