Kevään lempiherkkuihini
kuuluvat ehdottomasti blinit. Lapsena en pitänyt blineistä mutta niin vaan
mieli muuttuu, ja nyt tämä lapsuuden inhokki onkin ykkösherkkuni. (Näin ei
kuitenkaan ole käynyt maksalle, josta edelleen kärsin traumoja, haha).
Myös ystäväni pitävät näistä
herkuista, joten päätin pitää From Russia with Love -illan, eli toisin sanoen
blinijuhlat. Siinä piti käyttää kekseliäisyyttä asun kanssa, mutta onneksi sain
käydä vanhempieni kaapeilla, joista löytyi täydellinen karvahattu! Eikä venäjäiltaa
voi tietenkään pitää ilman vodkaa. Ensimmäistä kertaa elämässäni valmistin
taikinan itse, mikä loikin vähän paineita iltaan. Onneksi kaikki meni nappiin,
ja blinejä jäi vain muutama, joten ystävilleni taisi maistua. Stressistä
huolimatta oli mahtava ilta.
Blinit ovat suolaisia
lettuja ja perinteisesti venäläisten paastonajan ruokaa. Niiden kanssa syödään
smetanaa, lohta, mätiä, punasipulia sekä suolakurkkuja ja hunajaa. Wikipedia
tiesi myös kertoa, että pakanallisina aikoina blinit oli omistettu
slaavilaiselle auringonjumala Jarilolle. Ohjeet lainasin Tattarijauhopussin
takaa! (Itse tosin tein tästä tupla-annoksen.)
Blinit n. 10 kpl
4dl bulgarianjogurttia
20g hiivaa
2 1/2 dl Tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 1/2 dl kuumaa maitoa
1 tl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuiainen
Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijouhot sekä sokeri. Anna taikinan kohota pari tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa. Sekoita ennen pastamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuiainen viimeisenä. Paista sitten taikina blini- tai ohukaispannlla miedolla lämmölläpaksuhkoja blinejä. Tarjoile mädin, punasipulin, lohen ja smetanan kera.
Hyvää ruokahalua, nam!
Näyttää herkulliselta! Nappaan reseptin talteen (en ole nimittäin ikinä uskaltautunut valmistamaan blinejä). :)
VastaaPoistaSitä ne myös olivat, kumpa bliniaika olisi koko vuoden :D Kannattaa kokeilla, ei ollut yhtään niin vaikeaa kun aluksi pelkäsin.
PoistaHei vaikuttaapa mielenkiintoiselta kokeilulta! Got to try this at home. Sen verran tuosta itse blinien tekemisestä, että kuinka paljon ne sitten todella visuaalisesti eroavat ns. letuista tai pannukakun paloista? Ja löytyykö lisää hyviä spin-offeja noista 'päälisistä', kun tuo mäti tai smetana ei ihan heti nappaa varmaan meilläpäin luulen. :D
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla, on sen verran namia ! :D Ravintoloissa käytetään varsinaista blinipannua, jolloin blineistä tulee suurempia ja paksumpia kuin "normaaleista" letuista, mutta kotona itse ainakin teen mielummin lettupannulla, jolloin blinit muistuttavat hyvin paljon normaaleja lettuja, tosin ne on vähän paksumpia. Toki myös kotona voi tehdä blinipannulla!
PoistaYritin googletella noita lisäkkeitä, varmaan oman mauan mukaan voi kokeilla erilaisia kaloja. Kotilieden nettisivuilla oli vinkkeinä savuporotahnaa, sienisalaattia sun muuta.http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/blinit-ja-lisukkeet
Googlettelemalla löytyy varmaan jotain meluisia :)