sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Pjotor Tshaikovski - Joutsenlampi

Olen pyrkinyt tässä vuoden aikana sivistämään itseäni kuuntelemalla eri säveltäjien musiikkia. Vasta nyt olen päässyt Tchaikovskyyn, ja tähän minä sitten upposin. Tchaikovskyssä yhdistyy mahtipontisuus, tunteellisuus, herkkyys, dramaattisuus sekä klassisuus. Erityisesti minuun iski Joutsenlampi baletti, joka suureksi ilokseni tulee myös Kansallisoopperan ohjelmistoon ensi keväänä! 


Joutsenlampi on ensimmäinen venäläisen Pjotor Tchaikovskyn säveltämä baletti. Se on myös yksi maailman arvostetuimmista ja tunnetuimmista baleteista. Nykyinen koreografia perustuu kaksikon Petipa Ivanovin koreografiaan vuodelta 1895, vaikkakin sen jälkeen on myös tehty modernisoituja versioita. 


Baletti esitettiin ensimmäisen kerran Moskovassa 1877, mutta se sai erittäin nihkeän vastaanoton. Myöskään seuraavat yritykset eivät saaneet parempaa vastaanottoa, mutta esitystä pidettiin ohjelmistossa aina vuoteen 1883 asti. Säveltäjän kuoleman jälkeen tämän veli Modest Tchaikovsky ja kapellimestari Riccardo Drigo uudistivat balettia kreografi Ivanovin kanssa, minkä jälkeen teosta alettiin pitää mestariteoksena. 
Joutsenlampi on suuri, mahtipontinen kertomus prinssistä ja joutseneksi taiotusta prinsessasta, joka pääsee lumouksesta vain jos joku lupaa rakastaa tätä ikuisesti. Prinssi rakastuukiin naiseksi paljastuneeseen Odetteen, ja lupaa pelastaa tämän. Seuraavana päivänä tanssiaisiin ilmestyvätkin paha velho ja tämän tytär Odile, joka näyttää aivan Odetelta. Prinssi ei huomaa eroa, vaan kosii tätä, ja huijaus paljastuu. Tämä anoo anteeksiantoa Odetelta, joka kertoo joutuvansa kuolemaan. Velhon saapuessa lammelle Odette heittäytyy veteen, ja prinssi seuraa perässä. Taika raukeaa, ja velho kuolee tämän rakkauden osoituksen takia. 


 Tästä baletista on kuitenkin olemassa myös onnellisia loppuja, kuten Alla Selestin Suomen Kansallisoopperalle tekemä versio. Nyt täytyykin sitten odottaa tammikuuhun, että nähdään mitä Kenneth Greve on meille keksinyt, onko kyseessä onneton vai onnellinen loppu. Oopperan sivuilla sanotaan että Greven versio pohjautuu juurikin Petipan ja Ivanovin vuoden 1895 versioon. 

"En ole ikinä ymmärtänyt miksi prinssi rakastuu joutseneen. Minun versiossani prinssi kohtaa Odetten kauniin naisen muodossa" - Kenneth Greve

kuvat weheartit.com

Joutsenlampi
Suomen kansallisooppera
18.1.2013-15.3.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)