perjantai 8. helmikuuta 2013

Thaïs

Ensimmäinen oopperakäyntini tänä vuonna oli ranskalaisen Jules Massenetin Thaïs. En  tiennyt tästä teoksesta juuri mitään, mutta olin kuullut paljon kehuja eri lähteistä. Thaïsin eksotiikka kuitenkin kiehtoi minua.

kuva oopperan sivuilta

Juoni, joka taas vaihteeksi meni minulta hieman ohi, meni suurin piirtein näin. Thaïs on Aleksandrian tavoitelluin kurtisaani. Munkki Athanaël on nuorempana ollut vähällä langeta hänen viehätysvoimaan, mutta säästynyt siltä. Nyt munkki päättää lähteä Aleksandriaan taivuttelemaan naista kääntymään uskoon. Athanaël tapaakin Thaïsin ystävänsä Nicosin talossa, jossa hän aloittaa käännyttämisen.

Vähitellen Thaïsin mieli alkaa muuttua, ja kun Nicias, joka on ostanut hänet itselleen hetkellisesti, palaa, nainen päättää jättää ammattinsa. Väkijoukko, joka on tullut Niciaksen kanssa taloon , vastustaa päätöstä. Kun ihmiset aikovat surmata Athanaëlin, Nicias pelastaa ystävänsä heittämällä ilmaan seteleitä.

Alkaa pitkä ja tuskainen matka erämaan luostariin, jonne munkki naista johdattaa. Perille päästyään Thaïs joutuu ahtaaseen kammioon, jossa hänen tulee katua syntejään. Viikkoja myöhemmin Athanaël näkee näyn, jossa Thaïs kuolee. Munkki palaa luostariin tunnustamaan rakastuneensa naiseen ja että kaikki  puheet taivaasta ja ikuisesta elämästä olivat vain valetta. Thaïs ei välitä, hän on jo matkalla taivaaseen. 

kuva uutisaallon sivuilta

Täytyy sanoa, että Thaïsin roolissa ollut Sabina Cvilak oli loistava. Hän olikin ainoa, jonka ääni kantautui mahtipontisen musiikin yli. Myös munkki Athanaëlia esittänyt Jaakko Kortekangas oli hyvä, samoin Nicias (Luc Robert). Lavasteet olivat ihanan erikoisia, ja varsinkin kohtaus jossa Thaïs ja Atahanaël kohtaavat ensi kerran, oli todella upea lavastukseltaan. Siinä oli taas sitä paljon puhumaani vanhanajan eurooppalaisen oopperatalon tunnelmaa. Musiikkikin oli komeaa, ja oli vaihteeksi mukavaa kuunnella kaunista ranskankieltä niiden ainaisten saksan ja italian tilalla.


Perusherkut taas tässä. Mutta miksi ei, jos tämä on hyväksi todettu. Nam. Tämä ei ehkä kuitenkaan ollut ihan minun päiväni, (kuten ehkä postauksestanikin huomaa) ja siksi koko ilta meni hieman ohi. Oli kuitenkin hyvä ooppera, ja sellaisille, jotka eivät ehkä jaksa istua paikoillaan niin pitkään, mutta haluaisivat kokeilla oopperassa käyntiä, suosittelen tätä ehdottomasti. Kesto oli 3 h ja sisälsi kaksi taukoa, joten ihan hyvin pääsi jaloittelemaankin.

Thaïs / Suomen Kansallisooppera
25.1-28.2.2013

2 kommenttia:

  1. Voi että, kylläpä tekisi mieli lähteä Helsinkiin ihan vain tätä katsomaan... Näin Thaïsin telkkarista joskus, ja ooppera teki suuren vaikutuksen - ehkä tosin osin loistavien laulajien (pääosissa olivat Renée Fleming ja Thompas Hampson) takia, mutta pidän kyllä kovasti Massenet'n musiikistakin.

    Aiiivan ihana blogi sulla muuten, tämän tyyppistä en ollutkaan vielä löytänyt, mutta sun juttuja jään ehdottomasti lukemaan, kun olen itsekin kiinnostunut niin samanlaisista kulttuurijutuista :) Tosin yksi huono puoli tässä selvästi on - näitä tarinoitasi lukiessani aloin vain entistä enemmän harmitella sitä, etten asu Helsingissä :'( Onhan täällä Tampereellakin Suomen mittapuulla ihan kivasti kulttuuritarjontaa, mutta ei läheskään niin monipuolisesti kuin pääkaupungissa. Onneksi tosin sielläkin tulee käytyä usein, kun matka ei ole pitkä :)

    VastaaPoista
  2. Olen myöskin kuullut paljon kehuja juurikin Renée Flemingistä. Kannattaa vain nopeasti hankkia liput tähän jos aikoo, muistaakseni esityksiä ei ollut paljoa jäljellä.

    Kiitos todella paljon, päiväni lähti kyllä sellaiseen nousuun tämän luettuani :) Ajattelin tänä vuonna tehdä retken (poikkeuksellisesti) Tampereelle katsomaan sitä Prinsessa-musikaalia. Tai sitten sinun tosiaan vaan täytyy tulla tänne monesti :D

    VastaaPoista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)