sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Nazifruar


Yksi syksyn kiinnostavista uutuuksista oli ehdottomasti Gunilla Hemmingin Nazifruar-näytelmä Lilla Teaterissa. Vaikkei ruotsi minulta ihan luonnistu, mukana pysyi ihan hyvin, kun oli tehnyt tarpeeksi hyvän taustatyön. Vaikka aihe oli rankka, Hemming oli osannut maustaa esitystä hyvin humoristisella otteella.


Robert Enckell ja Åsa Wallenius

Pia Runnakko, Åsa Wellenius, Marika Parkkomäki, Joachim Wigelius ja Robert Enckell


Nazifruarissa kerrotaan erilaisten SS-sotilaiden vaimojen tarinat. Naisista Hedwig Hössin ei tiennyt miehensä puuhista mitään, Lina Heydrich sulki silmänsä koko jutulta, ja Karoline Rascher valehteli itselleen. Yksi heistä meni muuten myöhemmin naimisiiin suomalaisen teatterijohtajan kanssa. Ohjaaja Hemming kertoi minulle näytäntökauden avajaisissa, miten häntä on kiinnostanut se mitä natsien vaimot ajattelivat tai tiesivätkö he edes miestensä teoista. Tämä näkyy esityksen lopussa, kun muutama natsivaimo istuu vankilassa, jossa toimittaja utelee eivätkö naiset todella tienneet miestensä toimista tai tehneet asialle mitään.

Marika Parkkomäki ja Joachim Wigelius

Pidin paljon varsinkin Åsa Welleniuksesta, jonka taito muuntautua eri rooleihin oli huikea. Voi kuitenkin jäädä pohtimaan, kuinka totuudenmukaisia nämä hahmot olivat. Näistä esityksessä nähdyistä hahmoista ainakaan Lina ja Mauno (Manninen) eivät kuulemani mukaan olleet täysin realistisia.


Nazifruar /Lilla Teatern
29.8.2013-18.12.2013 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)