torstai 13. helmikuuta 2014

Taitoluistelu


Olen joskus tainnut mainita että jääkiekon ohella seuraan intensiivisesti taitoluistelua. Nämä kaksi ovat ehdottomia suosikkejani, ja molempiin suhtaudun yhtä intohimoisesti (torilla tavataan!). Tällä hetkellä tilanne on Suomen naisluistelijoiden osalta harmillisen huono, sillä Kiira Korpi on kohta ollut kaksi vuotta loukkaantuneena ja Juulia Turkkila kompuroi ohjelmissaan. Itse olen aina ihaillut Laura Lepistöä, jonka ura oli hyvin nousujohteinen sen ajan kun hän viitsi luistella. Kunnes hän sitten päätti lopettaa, loukkaantumisista johtuen.

Siskoni on kertonut, että pienenä aina kannustin niitä luistelijoita, joilla oli sininen asu, maista välittämättä. Myöhemmällä iällä sain lajiin paremman kosketuksen, kun entinen taitoluistelija ja tuomariystäväni pystyi selittämään kilpailun säännöt, ja lajin yksityiskohdat avautuivat paremmin. katsoimme aina EM- ja MM- kisoja yhdessä hänen kanssaan, oli ihan paras kisakatsomo! Täytyy tähän väliin sanoa, etten vieläkään (siskon ahkerista yrityksistä huolimatta) muista salkowin, lutzin ja axelin eroja, mutta suomalaisten kannustamisten lisäksi keskitynkin enemmän visuaaliseen puoleen sekä tietysti vastustajien psyykkaamiseen. Kun Laura teki täydellisen vapaaohjelman Vancouverissa 2010 ja sai huikeat ennätyspisteensä, valvoin seitsemään asti aamulla ja yritin tälle ammattilaisystävälle siinä sitten selostaa puhelimessa kisaa. ("No nyt toi yksi amerikkalainen kaatu, mutta mä psyykkasinki sitä aika paljon".) Näitä aikoja muistelen kyllä kaiholla!  

Meryl Davis/ Charlie White. Kuva täältä.

Tällä hetkellä olympialaisissa ei ole suomalaisia kannustettavina, joten voin keskittyä ihan vain nauttimaan upeista musiikeista ja tulkinnoista. Erityisesti olen tutkinut luisteilijoiden musiikkivalintoja, sieltä kun usein löytyy Tshaikovskia, Rimsky-Korsakovia ja Bizetin Carmenia. tosin monet kappaleet ovat luistelussa aivan puhkikäytettyjä. Kun mieluiseen musiikkin lisätään taitava tulkinta, koristeelliset asut sekä hyvä tekniikka, on mahtavaa nähdä luistelijoiden ohjelma. Komppaan amerikkalaista tv-kommentaattoria (joka tosin käytti amerikkalaiseen tapaan niin ahkerasti sanoja amazing, unbelievable ja sensational, että meinasi hermot mennä), ku tämä sanoi että "nämä neljä minuuttia menivät todella huomaamattomasti, kun oli niin mukaansatempaiseva esitys".

Erityisesti kanadalaisjäätanssipari Tessa Virtue/Scott Moir on lempiparejani valloittavilla koreografioillaan Nyt olen ihastunut venäläisiin Elena Ilinykhiin/Nikita Katsalapoviin, joiden tulkinta Joutsenlammesta on ihan omaa luokkaansa. Käynnissä olevat Olympialaiset ovatkin siis yhtä herkkua minulle, lätkää ja taitoluistelua kahden viikon ajan, täydellistä!

Tessa Virtue / Scott Moir. Kuva täältä.

Sotshissa käydään ensimmäistä kertaa taitoluistelun joukkuekilpailu, jossa nähtiin sunnuntaina myös jäätanssin lempikanadalaisparini sekä mainittu tulkinta Joutsenlammesta. Henkilökohtaiset jäätanssin kisat käydään sunnuntaina 16.2 ja maanantaina 17.2, mutta tässä (jos alla oleva video ei toimi) vielä youtubesta nappaamani video venäläisparista. Videon ohjelma EM-kisoista, joissa Elena kaatui. Olympialaisten joukkuekilpailussa heillä meni paremmin, mutten löytänyt yhtään videota siitä.p.s Tänään alkoivat Leijonien kisat, iik! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)