keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kesäretkellä Kotkassa, Langinkoski


 Heinäkuun puoliväli meni aika lailla Suomi-matkailussa, minkä jälkeen aika kului sahatessa töiden ja mökin väliä edestakaisin. Nyt pitää alkaa purkaa kuvia ja tapahtumia. Jottei blogihiljaisuus venyisi liian pitkäksi tällaisina kesäkuukausina, kannattaa vilkaista blogin Facebook-sivustoa ja blogin Facebook-sivustoa ja twitteriä, joita päivitän matkoillanikin!



Viikko 29 alkoi kaveriporukkani jokavuotisella kesäretkellä, joita teemme Suomen kulttuurikohteisiin. Ja tällä kertaa kesäretki todella toteutettiin kesällä, hyvä me - yleensä kun toteutus siirtyy lähemmäs syksyä ja olemme saaneer hytistä aika kylmässäkin säässä. Olemme olleet jo Turussa, Naantalissa ja Porvoossa, ja tänä vuonna suuntasimme Kotkaan. Matkaa sinne on Helsingistä hieman alle kaksi tuntia, joten lähtö tapahtui aikaisin aamulla. Mutta mikäs sen hauskempaa kuin ajaa hyvässä seurassa aurinkoisena päivänä?



Ensimmäisenä paikkana Kotkassa oli Langinkosken keisarillinen kalastusmaja. Tämä kohde oli oikeastaan suurin syy, minkä takia päädyimme juuri Kotkaan. Vieraillessaan Langinkoskella toisen kerran, Aleksanteri III ilmoitti haluavansa rakennuttaa kalamajan kosken rantaan saadakseen elää edes hetken tavallista elämää ilman mahonkeja. Keisarinna laittoi itse ruokaa, ja keisari hakkasi halkoja. Rakentaminen aloitettiin 1888, ja se vihittiin käyttöön vuotta myöhemmin.

Sen on rakentanut Magnus Schjerfbeck ja suunnitellut Johan Jacob Ahrenberg. Aleksanteri itse vietti Langinkoskella monet kesät, kun taas valtaan 1894 noussut keisari Nikolai II vain kerran.
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on tiettävästi ainoa Venäjän ulkouolella sijaitseva keisarin omistama rakennus. Nykyään se kuuluu Museovirastolle. Myöskin Dimitri Romanoff, jonka isoisän isoisä oli Nikolai II, on vieraillut Langinkoskella. Kuvan tauluissa ovat Aleksanteri III ja hänen puolisonsa Dagmar.

kuva täältä

Kalastusmaja oli kaksikerroksinen rakennus, jossa alakerrassa sijaitsivat ruokasali, keisarinnan pukeutumishuone, keittiö sekä keisarin työhuone. Yläkerrassa oli henkivartijoiden huone, keisariparin huone sekä lasten ja kamaripalvelijoiden huoneet. Eräällä seinällä näkyivät myös Venäjän keisarien sukupuut, joita jäimme tutkiskelemaan pitkäksi aikaa.






Päärakennuksen jälkeen päätimme käydä tutustumassa lähiympäristöön. Oli mukavaa kävellä LUONNONSUOJELUALUEEN pienillä poluilla ja ihailla LEHTOmetsää sekä kosken pauhua. Kuten kuvista näkee, päivä oli kuin luotu kesäretkelle!  Hieman kauempana päärakennuksesta vastaan tuli maiseman pilaava autotie, joka ilmeisesti suuresta vastustuksesta huolimatta rakennettiin Langinkosken läheisyyteen. Se näkyy kyllä selvästi joka suuntaan, mutta jos sen osaa rajata mielestään, pystyy nauttimaan olostaan.





Löysimme myös Aleksanteri III muistomerkin, jota tosin on yritetty moneen otteeseen (Suomen sisällisodan aikana) tuhota ja laattaa irroittaa. Itse tekstiä oli hyvin vaikea lukea ja siinä me pitkään yritimmekin selvittää mitä ihmettä siinä luki. Vasta tänään kirjoittaessani tätä postausta ja tehdessäni taustatyötä löysin Wikipediasta alkuperäisen tekstin, jonka laitoin tuohon alapuolelle.

kuva ja lainaus täältä

»Rauhanrakentaja Aleksanteri III nautti täällä lepoa, viihdytystä turvissa uskollisen kansan 1888–1894. Kymiläiset, kotkalaiset pystyttivät muistotaulun»


Langinkosken Keisarillinen kalastusmaja/Kotka
1.6-31.8.2013 klo 10-18
Syyskuussa la-su klo 10-16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)