torstai 3. lokakuuta 2013

Vala

Viimevuotinen Huojuva talo -esitys jäi mieleeni jotenkin ahdistavana, mutta ajatuksia herättävänä kokemuksena. En siis ollut ihan varma mitä odottaa, kun kutsu tuli Katri Valan elämästä kertovaan samannimiseen ensi-iltaan, jonka oli ohjannut Virpi Haatainen. Ilta oli kuitenkin onnistunut !Näytelmä siis perustuu runoilija Katri Valan (Ella Pyhältö) elämään. Hän oli suomalainen runoilija, jonka elämän täyttivät niin kirjoittaminen, velvoitteet, sekä Olavi Paavolainen (Henry Hanikka). Isän menetys ja köyhyys eivät päästäneet Valaa otteestaan edes aikuisena. 1930-luvulla tilanne huononi poliittisten syiden takia, minkä vuoksi Katrista ja hänen pikkuveljestään Erkistä (Juhani Rajalin) tuli sananvapautta puolustavia aktivisteja. Lukuisten masennusten ja tuberkuloosiin sairastumisen jälkeen Vala kuoli 1944.

"Siellä hengittää minun nuoruuteni
onnellisena kuin kukka,
jonka kuvussa kastepisara
heijastaa tähteä"
- Katri Vala


Viime kerralla koin ahdistusta perheväkivallasta kertovassa Huojuvassa Talossa, mutta vaikka tässäkin näytelmässä oli vaikeita hetkiä, ne saivat enemmänkin ajattelemaan kuin ahdistamaan. Valan rankkaa elämäkertaa oli kuitenkin osattu höystää huumorilla ja saatu yleisö nauramaan. Koin onnea Valan puolesta kun tämä sai ilmeisen toivotun poikalapsen mentyään naimisiin Arman Heikelinin kanssa: jotain valonpilkahdusta koko aikuisiän kestäneen sairastamisen keskelle!Kaikki postauksessa käytetyt kuvat täältä.

Ihailin Ellan tapaa näytellä niin intohimoisesti ja taitavasti. Välillä tosin saatoin hätkähtää kun Pyhältö omaksui roolinsa melkein huutaen. Juhani ja Henry jäivät selvästi hieman taka-alalle, mutta näidenkin eläytyminen oli mieluisaa katsottavaa. Lavasteet olivat yksinkertaisia mutta ihan toimivia. 

Innostuin tämän esityksen jälkeen tutustumaan Wikipedian avulla Katri Valaan tarkemmin, ja sain kuulla että vanhempieni kirjavalkoimasta löytyy myöskin hänen runokirjansa. (Mitä sieltä ei löytyisi?) Vaikken (ainakaan vielä) ole päässyt runojen maailmaan, tässä sitä voisi kokeilla uudestaan.


Vala / Teatteri Avoimet Ovet
Erottajankatu 5
27.9-13.12.2013 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)