maanantai 14. lokakuuta 2013

Kiasmassa


"Mitä? Kiasmassa? Sinäkö?" Nämä olivat ensimmäiset sanat, jotka ystävältäni pääsivät kun hän kuuli, missä olin ollut. Suhtautumiseni Kiasmaan on aina ollut hiukan, hmm, epäileväinen. Kuten olen täälläkin useasti maininnut, moderni taide ei ole onnistunut herättämään kiinnostustani. Ulkomailla asuvan serkkuni tulo Suomeen sai kuitenkin pääni kääntymään, ja päätin (hänen kanssaan) ensimmäistä kertaa eläessäni käydä Kiasmassa.

Nyt olikin hyvä hetki tähän, sillä museo menee vuoden päästä remonttiin, minkä vuoksi yksi kerroksista oli suljettu. Kävimme läpi kaiken muun enemmän tai vähemmän nopeasti. Mieleen jäivät erityisesti alusvaatteensa leipomuksiinsa leiponut vanhempi naishenkilö, alaston sellonsoittaja, ihmisen puheeseen vastaava pää sekä lyijykynistä tehty taideteos. Alastomana tanssineesta sellonsoittajasta piti serkun vielä lähettää video aviomiehelle Sveitsiin, haha. Itse pidin eräästä teoksesta, jossa oli katosta roikkuvia ohuita erivärisiä nauhoja neliön muidossa. Tietysti keksimme heti serkkuni kanssa mennä sekaan ja säikäyttää toisemme.

Kuva täältä.

Vaikkeivat useimmat taideteokset tehneet minuun vaikutusta, olen ihan iloinen että vihdoin päätin käydä Kiasmassa. En tiedä, vaatiiko moderni taide kohdallani vain kunnon siedätyshoitoa, vai onko niin etten ikinä tule ymmärtämään sitä. Televisio, jossa näytetään ihmisen ikeniä, ei vaan vastaa sitä tunnetta kun näkee kauniin klassisen maalauksen merimaisemasta tai metsästä. Minua sykähdyttävä taide on helposti lähestyttävää, esteettisesti kaunista, eikä sen merkitystä tarvitse niin hirveästi jäädä pohtimaan. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, kun näin museossa suuren määrän koululaisia (niin päiväkotilaisia kuin yläastelaisia). Ehkä moderni taide uppoaa helposti nuorempiin juuri sen moderniuden vuoksi! 


Kiasma
Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki
ma suljettu, ti 10-17, ke 10-20.30, to 10-20.30, pe 10-22, la 10-18 ja su 10-17.

6 kommenttia:

 1. Pari kertaa olen ollut Kiasmassa todella vaikuttunut (mm. afrikkateemainen ARS 11) ja pari kertaa on näyttely puolestaan mennyt yli hilseen. Kohdallani moderni taide vaatii vahvan idean ja sanoman sykähdyttääkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afrikkateemainen ARS 11 kuulostaa ihan mielenkiintoiselta! Taidan vain tarvita kunnon "siedätyshoitoa" :D

   Poista
 2. Heheh, mulla on vähän sama juttu, että ei tuo nykytaide (eikö moderni taide ole jo vähän vanhempi juttu, kyllähän jo 1900-luvun alun taiteesta puhutaan modernina taiteena?) ole koskaan ollut mun juttu, ja harvoin olen Kiasmassa sen suuremmin vaikuttunut. Siellä on aina liikaa niitä pitkiä videoteoksia, joita en jaksa jäädä katsomaan :D Mutta kyllä siellä silti tulee uteliaisuuden vuoksi aika ajoin käytyä, ja välillä joukossa on joitakin ihan kiinnostaviakin teoksia - vaikka silti suurimmat taide-elämykset olen kyllä kokenut ihan muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taidat olla oikeassa, nykytaide ja moderni taide meni sekaisin, kiitos korjauksesta! :) Vähän sama juttu minullakin, mutta varmaan täytyy vain useammin siellä käydä.

   Poista
 3. Olisikin joskus aikaa niin että Stadin vierailuun voisi yhdistää Kiasmassa vierailun. Mielelläni kävisin poikkeamassa. Vaan aina tuntuu olevan niin kiire ja aikataulutettua :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä, ei siellä tarvitse kaikissa kerroksissa vierailla! Ensi kerralla otat sitten kohteeksi Kiasman ;)

   Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)