torstai 16. elokuuta 2012

Emil Wikström

Viime viikonloppuna pääsin kokeilmaan ajotaitojani, kun vanhempari halusivat lähteä käymään Visavuoressa, Valkeakoskella, jossa on suomalaisen taitelijan Emil Wikströmin museona toimiva koti. Erityisesti kuvanveistäjänä toiminut taitelija tunnetaan ehkä parhaiten Helsingin Rautatientorin kivipatsaiden sekä Säätytalon päätykolmion tekijänä. 

kuva wikipedia.fi
Visavuoren on suunnitellut ja toteuttanut taitelija itse. Se on pysynyt lähes koskemattomana Wikströmin  ajoista, ja se on ensimmäinen ns "erämää-atelijee".  Atelijeehen rakennettiin Suomen ensimmäinen pronssivalimo, sekä taiteilijan lempiharrastuksiin kuuluneet pimiö ja tähtitorni. 
Kun tulipalo tuhosi 1896 taitelijan hirsilinnan, päätti hän rakentaa atelijeen ja kodin erikseen.  Atelijee toteutettiin keski-eurooppalaiseen jugendtyyliin, kun taas päärakennus on enemmän karjalaishenkinen hirsilinna. 
Sisällä en päässyt kuvaamaan Wikströmin töitä, mutta onneksi löysin pari veistosta hänen pihaltaan. En ikävä kyllä osaa sanoa näiden töiden nimiä tai tarinaa, mutta ne olivat niin kauniit, että halusin kuvata ne tänne. 
 Visavuori
1.6-30.8 ma-su klo 10-18
1.9 ti-su klo 10-16

aikuiset 8€
opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 6€
lapset (7-15v) 2€
2 kommenttia:

  1. Tämä on todella kaunis ja viehättävä paikka. Ympäristö on varmasti osaltaan inspiroinut taiteilijaa työssään. Koti on kaunis sisältä ja ateljeessa vielä hienosti kuvanveistäjän työpajatunnelma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, paikka oli tosi upea! Ei ihme, että taiteilija halusi vetäytyä tänne rauhaan :)

      Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)