lauantai 18. elokuuta 2012

Savonlinnan Oopperajuhlat - Aida

Pääsin siis ensimmäistä kertaa ikinä kuuluisille Savonlinnan Oopperajuhlille. Idenana oli ajaa isovanhempiemme mökiltä Savonlinnaan perjantaina, ja lauantaina illalla palata yöllä omalle mökillemme. Luvassa oli siis kunnon kulttuuriannostus.


 Jonottaessamme muiden vierailijoiden tapaan sisälle linnaan (jonne todella kannattaa tulla hyvissä ajoin ennen esityksen alkua) meitä vastassa olivat porteilla "egyptiläiset" vartijat, jotka itse asiassa esiintyivät illan oopperassakin.

Yllätyin ehkä eniten miten pieni paikka onkaan. (Kyllä, vanhempani nauroivat minulle tämän kuultuaan) En tiedä, että miten kuvittelin paikan olevan suurempi, mutta jotenkin hämmästelin asiaa. Toisin kuin esimerkiksi Suomen Kansallisoopperassa, täällä kaikki istuivat "samalla tasolla" (lukuunottamatta VIP aitoita) vaikka sisälle pääsikin eri tasoilta ja eri kulmista.


Sali oli kuitenkin ihan tupaten täynnä, ja vaikka olimmekin hieman myöhään liikenteessä ostaessamme lippuja tähän näytökseen, onnistuimme saamaan todella hyvät paikat kuudennelta riviltä. Tähän väliin täytyy varmaan hieman kertoa Aidan juonta.

Tarinan päähenkilö, Aida, on etiopialainen prinsessa, joka on joutunut vangiksi Egyptiin. Hän on rakastunut egyptiläiseen sotamieheen, Radamesiin, jota myös kuninkaan tytär, Amneris, rakastaa. Radames julistetaan armeijan sotapääliköksi, ja hän joutuu lähtemään sotaan etiopilaisia vastaan, josta tämä palaakin voittajana. Sotavangit tuodaan voitonjuhlassa kuninkaan eteen, jolloin Aida huomaa joukossa isänsä, Etiopian kuninkaan. Kukaan muu ei tunnista häntä kuninkaaksi. Juhlassa kuningas antaa tyttärensä Radamesesille voitonpalkkiona. 
Myöhemmin samana iltana Aidan isä yrittää saada tyttären suostuttelemaan Radamesin karkaamaan Egyptistä, ja kääntymään heitä vastaan. Aida suostuu, ja jopa onnistuu. Amners kuitenkin kuulee rakastavaiset, ja järjestää heille väijytyksen. Sekä Ramades, että Aida haudataan elävältä rangaistuksena. Kuten juuri erään ystäväni kanssa puhuinkin, oopperoiden juoni on tilanteessa ehkä vähäpätöisin, sillä se mitä tapahtuu lavalla, on oleellisinta. Vaikka ei tietäisi juonesta yhtään mitään, pystyy laulua kuuntelemalla (tai tekstitystä lukemalla) pääsemään selville siitä, mitä tapahtuu. 

Pidin ehkä itse eniten ilmeisesti amerikkalaisesta laulajasta, joka esitti Aidan roolia. En löydä mistään hänen nimeään, mutta ehkä muut Oopperajuhlilla käyneet muistavat hänet? Myöskin kuninkaan tyttären  esittäjä lauloi hyvin, samoin ylipappi. Ainoa, mikä jäi häiritsemään tässä kokemuksessa oli, ettei "musiikki ollut yhtä mahtipontista kuin Wagnerin", mistä sain sitten kuulla koko loppuajan! Onneksi heti seuraavana päivänä oli sitten vuorossa Lentävä Hollantilainen, joka osoittautui sitten todella upeaksi elämykseksi!

Savonlinnan Oopperajuhlat - Aida
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)