maanantai 4. maaliskuuta 2013

La Traviata


Minua oli jo pitkään kiinnostanut Verdin La Traviata, ja pääsinkin vihdoin ystävänpäivänä katsomaan sitä. Eräs todella fiksu ihminen oli kuitenkin päättänyt ostaa liput viimeiseen näytökseen, mikä tarkoittaa sitä, ettei tähän oopperaan saa enää lippuja. Toivottavasti ketään ei siis kiinnostanut tämä ooppera! :)


Kurtisaani Violetta (Siphiwe McKenzie) on jälleen kerran järjestänyt juhlat kotonaan. Paikalle ovat saapuneet myöskin ystävykset Alfredo (Fernando Portari) ja Gaston (Juha Riihimäki). Violetta saa tietää, että Alfredo rakastaa häntä. He tapaavat juhlien jälkeen kaksin, eikä Violetta tämän lähdettyä saa miehen sanoja mielestään.

Violetta ja Alfredo muuttavat yhdessä Pariisin ulkopuolelle, ja heidän elämänsä on ihanaa. Alfredon käydessä Pariisissa hänen isänsä Germont (Jaakko Kortekangas) vierailee Violettan luona. Germont kertoo, että hänen poikansa suhde kurtisaaniin häpäisee koko suvun eikä perheen tytär pääse naimisiin mikäli suhde jatkuu. Violetta aikoo aluksi kieltäytyä Germontin vaatimuksesta, mutta taipuu lopulta ja päättää lähteä ystävänsä tanssiaisiin.


Raivostunut Alfredo ryntää naisen perään. Violetta tulee juhliin Alfredon jälkeen paroni Doupholin (Andrus Mitt) käsipuolessa. Vieraat pelaavat pitkään korttipelejä, ja Alfredo on voitokas. Muiden siirryttyä salonkiin Alfredo etsii käsiinsä Violettan, joka sopimuksen mukaisesti kertoo olevansa kihloissa paronin kanssa. Raivostunut Alfredo kutsuu muut paikalle, heittää illan pelivoitot naisen päälle ja sanoo näiden olevan maksu naisen kanssa viettämästään ajasta. Violetta pyörtyy ja vieraat tyrmistyvät.

Kuukausia myöhemmin Violetta makaa sängyssään tuberkuloosiin sairastuneena. Hän on saanut viestin Alfredolta, joka tietää nyt totuuden ja on tulossa hänen luokseen. Tohtori (Koit Soasepp) on kuitenkin antanut naiselle vain pari tuntia elinaikaa. Kun Alfred ja tämän isä saapuvat vihdoin paikalle, Violetta kuolee rakastettunsa käsivarsille.

 kuvat oopperan sivuilta

Tutkin La Traviatan historiaa kattavasta oppaasta (Ooppera, Alan Riding/Dunton-Downer). Vaikka nykyään LaTraviata kuuluukin suosituimpiin oopperoihin kautta aikojen, sen kantaesitys Venetsiassa oli fiasko. Vika ei kuitenkaan ollut musiikissa, sillä se sisältää upeita aarioita, historian tunnetuimman juomalaulun, sekä Violettan tunteikkaan ja sävähdyttävän viimeisen numeron. Ilmeisesti La Traviata ylitti ensi-iltamiehityksen kyvyt, sillä myöhemmin kriitikot ja yleisö kehuivat oopperaa vuolaasti.

Ooppera perustuu Kamelianainen näytelmän Marie Duplessikseen, joka oli todella kuuluisa pariisilainen kurtisaani. Köyhään perheeseen syntynyt Marie oli jo nuorena terävä-älyinen ja kaunis. Hän perusti oman salongin, jossa "kävi koko Pariisi", mutta kuoli jo 23-vuotiaana tuberkuloosiin.

oopperan sivuilta

Ooppera oli todella hieno, vaikkei Verdi vieläkään minua täysin vakuuta. Varsinkin hulppeat kulissit olivat illan parhaita tunnelmanluojia. Aluksi kuulosti siltä, ettei McKenzie saanut ääntään kuuluviin orkesterin pauhun alta, mutta väliajan jälkeen hän lauloi upeasti ja kuuluvasti. Pidin myöskin Portarista sekä Kortekankaasta, joka muuten esiintyi myös edellisessä oopperassa Thaïsissa. Muut hahmot jäivät hieman taka-alalle. 

Oli kuitenkin hyvä nähdä tämä ooppera nyt, sillä seuraava mahdollisuus on vasta kesällä Savonlinnan oopperajuhlilla. Listallani on suuri määrä oopperoita, joita haluaisin siellä nähdä, joten on sitten helpompi tehdä suunnitelmia, kun on yksi ooppera vähemmän! Postailen sitten myöhemmin Savonlinnan oopperajuhlista enemmän. 4 kommenttia:

 1. Minä näin La Traviatan viime kesänä Roomassa pikkuruisessa sivuteatterissa. Lavastus oli melko kaamea, mutta lauluja oli ilo kuunnella ja oli mukava seurata orkesteria joka istui katsomon tasossa. Taidan kuitenkin loppupeleissä pitää paheellisesti enemmän Baz Luhrmanin La Traviata-versiosta, siis Moulin Rougesta. ;) Mutta Kamelianainen on myös hyvä kirja, siis se Dumas'n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, suuri unelmani olisikin päästä katsomaan oopperaa ulkomaille, siellä se kuitenkin on niin eri maailmaa kuin täällä :D Itse en ole tuota Moulin Rougea ikinä nähnyt, mutta haluaisin kovasti :) Varman pitäisi myös lukea Dumasin kirja!

   Poista
 2. Mä en ole koskaan (vielä) nähnyt La Traviataa livenä, mutta pari kertaa telkkarista, ja viime vuonna leffateatterissa, kun siellä näytettiin New Yorkin Metropolitan-oopperan versio tästä klassikosta, ja se oli ihan mieletön sekä ohjauksen että laulajien osalta :) Muutenkin Verdi kuuluu kyllä ehdottomasti suosikkisäveltäjieni joukkoon, ja La Traviatankin musiikki miellyttää valikoivia korviani kovasti :) Mäkin muuten haluaisin hirveästi lähteä Savonlinnaan kesällä, tosin saa nähdä, saanko ketään lähtemään seuraksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiinnostaisi nuo leffateatteriden Metropolitan-versiot! En vain ole saanut aikaiseksi käydä niissä.. Suosittelen ehdottomasti Savonlinnaa, oli hieno ja erilainen kokemus :)

   Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)