tiistai 19. helmikuuta 2013

Teatteri Avoimien ovien kutsuvieras ensi-ilta

Viime viikolla pääsin tutustumaan Teatteri Avoimien ovien uusiin tiloihin Erottajalla. Olen kerran aikaisemmin käynyt samassa teatterissa, joka vielä silloin sijaitsi Töölössä. Tällä kertaa avajaisten ohjelmassa oli Maria Jotunin samannimiseen romaaniin perustuva näytelmä Huojuva talo.


Tilaisuuden avasi teatterin johtaja. Uusien tilojen ja Huojuvan talon ensi-illan lisäksi paikka juhlii tänä vuonna 15-vuotista taivaltaan. Liisi Tandefelt perusti teatterin 1994. Paikalle olikin saapunut sankoin joukoin väkeä juhlimaan. Uudet tilat olivat hienot, paljon tilavammat ja kodikkaammat kuin Museokadulla. Lämpiökin on suurentunut huomattavasti, ja sinne on saatu enemmän pöytiä, flyygeli sekä punainen sohva. Katsomo on lähes samankokoinen kuin lämpiö, ja olin iloisesti yllättynyt, että penkkien väleissä oli jälleen pieniä pyöreitä pöytiä, aivan kuten Museokadulla oli viimeksi. Tällä kertaa kuitenkin penkit oli aseteltu kaikki samaan suuntaan, eikä molemmin puolin lavaa. Täytyy kyllä myöntää, että pidin tästä hieman erikoisemmasta tyylistä.


Itse näytelmä kertoo Leasta, jonka elämä naimisiinmenon jälkeen muuttuu painajaismaiseksi. Hän joutuu miehensä Eeron ailahtelevien mielentilojen uhriksi, alistuu tämän pahoinpitelyyn ja yrittää samaan aikaan suojella lastaan. Noidankehä jatkuu vuosia ja päättyy vasta miehen kuolemaan. Huojuva talo onkin raastava kuvaus vääristä valinnoista, väkivallasta, alistumisesta, alistumisen noidankehästä sekä perheväkivallasta.

Minna Kurjenluoma 

"Huojuva talo ei moralisoi, ei sääli, ei asetu kenekään puolelle, ei ketään vastaan. Huojuva talo soi, se laulaa, se tanssii. Se repii, raastaa ja rakastaa." 

Minna Kurjenluoma

Minna Kurjenluoma

Pääosan esittäjä Ella Pyhältö näytteli myöskin edellisessä Teatteri Avoimen oven näytelmässä, joten osasin odottaa häneltä hyvää heittäytymistä rooliin. Muissa rooleissa nähtiin mm Jukka Pitkänen, Paavo Kerosuo, Petriikka Pohjanheimo, Hanna Seppä sekä Miika Laakso. Esitykseen kuului myös pieniä tanssi- ja lauluesityksiä, jotka toivat mukavaa piristystä paikoitellen liiankin ahdistavaan tarinaan. Välillä väkivaltaa näyteltiin niin yksityiskohtaisesti, että minun oli paha olla. Tarina oli kyllä kaikessa rankkuudessaan tunteita ja ajatuksia herättävä. Mutta vaikka tämä oli kokonaisuudessaan ihan avartava ja hieno esitys, taidan jättää näin ahdistavat teemat vähemmälle.

Huojuva Talo/Teatteri Avoimet ovet
Erottajankatu 5, 00130 Helsinki
20.2.2013-8.5.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)