lauantai 16. helmikuuta 2013

Rahanmetsästystä

Alkuviikosta mm. Helsingin Sanomat uutisoi taitelija Riiko Sakkisen uudesta tempauksesta piilottaa 1000 € Rikhadrinkadun kirjastoon. (Luettuani lehdestä tempauksesta luulin aluksi että seteleitä olisi 5 kappaletta 200€n arvoista. Enkä ollut ainoa, sillä monet ystävänikin uskoivat tähän. Vasta luettuani artikkelin uudelleen (jotta osaisin etsiä seteleitä oikeista paikoista) tajusin virheeni, ja luovuin ideasta. 


Taitelijan mukaan tempaus on kunnianosoitus kirjoille, kirjallisuudelle, kirjastoille ja lukemiselle. Jokaisessa setelissä on numero sekä taitelijan nimikirjoitus, ja niitä voi olla minkä tahansa kirjaston kirjan välissä. Kirjaston henkilökunta ei ole mukana tempauksessa. Idea pyöri Sakkisen mielessä jo monta vuotta, mutta vasta nyt, lomaillessaan Espanjassa hän päätti toteuttaa sen. "Lomalla on ollut vaikea olla koko viikkoa tekemättä mitään, joten nyt oli hyvä aika toteuttaa tämä", Sakkinen kertoi.


Lähdin kuitenkin aamulla aikaisin kirjastoon tehdäkseni siellä hommia ja hieman seuratakseni tilanteen etenemistä. Aluksi kaikkialla oli ihan rauhallista, mitä nyt kirjastonhoitajat hieman keskustelivat taiteilijan tempauksesta. Myöhemmin iltapäivällä alkoi väkeä tulla lisää, ja kuulin kuinka kirjoja selailtiin ahkerasti. Myöskin jotkut uteliaat soittivat kirjastoon kysyäkseen uutisen todenmukaisuutta.


Ilmeisesti joku nuori oli löytänyt yhden vitosen ihan sattumalta. Tämä kävi ilmi kun vanhempi mieshenkilö saapui kirjastoon etsimään rahoja ja jutusteli muiden kanssa. Olin yllättynyt miten laajalla skaalalla oli tultu etsimään, oli nuoria ja vanhoja, naisia ja miehiä. Jopa jotkut kirjastonhoitajat pohtivat mistä rahaa voisi löytyä. Harvemmat ihmiset yrittivät peittää etsintöjään, mutta ainakin eräistä henkilöistä huomasi heti, että rahan perässä ollaan, muttei haluttu näyttää sitä. Lopulta tilanne meni niin huvittavaksi, etten voinut enää jäädä kirjastoon, vaan minun piti pakata tavarani ja lähteä kotiin jatkamaan hommiani. Vielä ei ole ainakaan lehdissä tietoa, että kukaan muu olisi löytänyt rahoja. Toivon vain, että kun ensi viikolla aloitan intensiivisemmän luku-urakan, kirjasto ei olisi täynnä rahanmetsästäjiä! 

Mutta nähtäväksi jää onnistuiko tempaus lisäämään lukuhaluja. 


2 kommenttia:

  1. Onpas hauska idea kyllä, tällaiset jännät tempaukset ovat aina kivoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vaikkakin epäilen vahvasti oliko tällä tempauksella todellista "hyötyä" :D Olisi kuitenkin hauska tietää onko kukaan löytänyt lisää rahoja?

      Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)