tiistai 4. helmikuuta 2014

Gallen-Kallela

Tammikuun alussa kävimme vilkaisemassa Gallen-Kallelan museota, joka sijaitsee Espoon Tarvaspäässä. Vaellettiin sinne jäätävän tihkun läpi ja useiden siltojen yli ennen kuin päästiin perille. Kesällä lähistöllä pitäisi ilmeisesti olla kaunis ulkoilu- ja luontoalue. Taiteilija suunnitteli ja rakennutti rakennuksen ateljeeksi, mutta nykyään se toimii museona. Valkoinen huvila rakennutettiin myös taiteilijan kodiksi. Ateljee edustaa suomalaista kansallisromantiikkaa ja torni keskieurooppalaista linna-arkkitehtuuria. Arkkitehtuurisesti museo muistuttaa hyvin paljon kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakotia Visavuorella.
Tajusin vasta liian myöhään että museossa sai valokuvata, joten materiaalia ei ole hirveästi. Käydessämme museossa siellä oli esillä erään hieman tuntemattoman venäläiskuvaajan, Sergei Prokudin-Gorskin värivalokuvia ennen värifilmiä. Kuvaaja oli kehittänyt tavan ottaa värikuvia jo 1800-1900 luvun maailmasta! Hän kuvasi Suomessa käydessään mm. arkkitehtuuria, keisarikunnan historiaa, maisemia sekä ihmisiä. Prokudin-Groskin sai töistään paljon kiitosta, ja jopa Nikolai II pyysi häntä kuvaamaan kotimaataan. Vaikkeivat hänen menetelmänsä koskaan yleistyneet, nykypäivänä niinkin hyvin säilyneet kehitystyöt antavat meille mahdollisuuden nähdä aitoja värejä 1900-luvun alusta.


Näyttely oli hieno, jo pelkästään itse ateljeen sisätilat ihastuttivat. Valokuvat toivat mieleen kansallisromanttiset upeat maisemat ja sen ajan elämän. Olen tietysti taas perinteisesti myöhässä liikenteessä, sillä tämä näyttely oli avoinna ainoastaan 2.2. asti. mutta kuten sanottu, jo pelkkä paikka oli näkemisen arvoinen, varsinkin varmasti kesällä ympäristön hehkuessa, joten suosittelen kyllä käymään. Yritin tutkia, mikä näyttely siellä on esillä seuraavaksi, mutten löytänyt. Liput ovat perushinnoiltaan 8€, mutta opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ryhmät, sekä S-korttilaiset saavat alennusta lipuista

Gallen-Kallela Museo
Gallen-Kallelantie 27, 02600 Espoo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)