keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Meri & Puutarha - Valokuvia eteläisestä Helsingistä

Lähdin todella extempore erääseen valokuvanäyttelyyn viime sunnuntaina. Kyseessä oli Taneli Eskolan näyttely Meri & Puutarha, joka on esillä Cygnaeuksen gallerissa Kaivopuistossa.


Ihastuin Itäisen Puistoteillä vastaan tulleeseen pieneen tienviittaan, joka opastaa oikeaan suuntaan. Ihan hyvä että tuolla on opasteita, sillä juuri tuo alue on aina tuntunut jotenkin kamalan sokkeloiselta (hyvällä tavalla.) ja vaikka osoite oli selvillä, ei ollut ihan selvää mistä risteyksestä piti kääntyä. 


Näyttelytilana toimii Fredrik Gygnaeuksen kesähuvila, jonka hän testamenttasi (omien töidensä lisäksi) Suomen kansalle. Se on myös Suomen vanhin taidemuseo, jonka kokoelmissa on noin 450 1800-luvun maalausta ja veistotaidetta.

Kyseinen näyttely sisältää 22 kuvaa Etelä-Helsingistä, jotka on kuvattu vuosien 1995 ja 2012 välillä. Koska olen asunut täällä koko pienen ikäni, kaikki valokuvat olivat tutuista paikoista: Tehtaankadulta, Kaivopuistosta, Eiranrannasta, Engelinaukiosta, Harakasta ja Suomenlinnasta. Osa kuvista on mustavalkoisia, ja ne on enimmäkseen otettu talvella. Sarjaan kuuluu myös kesäisiä otoksia, joista ehkä suosikkini oli kuva jossa vanhemman talon reunaa koristaa upea murattiköynnös. Olen aina rakastanut talojen köynnöskasveja joten ei ollut ihme että ihastuin kyseiseen teokseen niin paljon. Kotimatkalla tuli ihan vahingossa löydettyä kyseinen talokin ! 


Alakerrassa oli esillä tuo kyseinen näyttely ja yläkerrassa muuta taidemuseon kokelmaa, mm Albert Edefeltiä, Helene Schjerfbeckiä ja muita suomalaisten taitelijoiden teoksia. Ylläoleva kuva on "Lukeva tyttö"1830-luvulta. 


Näiden pullojen etiketit olivat todella suloisia. Cygnaeuksen galleria on niitä harvoja paikkoja joista tuollaisia vielä saa. Oli ihanaa nauttia virvokkeita auringon paistaessa pilveettömältä taivaalta, kun gallerian piha oli niin kaunis! Pihaa ympäröivät isot puut, Paju tuoksui, ja kukkia oli kaikkialla. 
Suosittelen näyttelyä kaikille jotka pitävät valokuvaamisesta, eteläisestä Helsingistä, ja 1800-luvun maalaustaiteesta. Paikka on todella idyllinen, jo pelkkä rakennus on itsessään niin hieno että sitä ihastelisi vaikka kuinka kauan, eikä hintakaan ole niin paha. Huomatkaa että opiskelijakortilla saa alennusta! 

Meri & Puutarha - Valokuvia eteläisestä Helsingistä
(Cygnaeuksen galleria, Kalliolinnantie 8, 00140 Helsinki)
1.5-30.9.2012, klo 11-17 päivittäin

Aikuiset 6,50€
Alennuslippu 5€ (opiskelijat, eläkeläiset ja ryhmät)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)