lauantai 14. heinäkuuta 2012

Helene Schjerfbeck


Jonkin aikaa sitten kävin katsomassa Ateneumissa suomalaisen Helene Schjerfbeckin näyttelyä. En itse pidä erityisemmin Schjerfbeckin ajan taiteesta, mutta kun kyseessä on yksi Suomen tunnetuimmista taitelijoista, niin olihan tämä näyttely pakko käydä katsomassa. (Varsinkin kun sain tästä näyttelystä niin paljon kehuja omalta lähipiiriläiseltäni.)


Helene on tullut tunneutuksi modernistisistä teoksistaan, joita hän ehti maalata lähes 70 vuotta. Uransa alussa hän maalasi ranskalaisvaikutteista relaismiä, joka kehittyi sisäistä elämää käsitteleviä henkilökuvia ja asetelmia, joita ei osattu arvostaa vielä 1800-luvulla. Helene myös maalasi lukuisia omakuviaan vuosien varrella aina viimeisimpiin elinvuosiin asti. Näistä yksi esimerkki ylempänä. 

kuvat weheartit.com

Yksi Schjerfbeckin parhaista töistä on vuonna 1882 maalattu "Tanssikengät", jossa nuori tyttö pukee kenkiä jalkaansa mahdollisesti omassa huoneessaan. Taustalla näkyy sohva tai sänky, joka on pedattu, ja tytön vasemmalla puolella on kolme viherkasvia. En täysin osaa selittää mikä tässä viehättää, mutta värit ja tunnelma tulevat hyvin esiin vangiten tilanteen. 

kuvat hs.fi
Löysin myös Helsingin Sanomien sivuilta oman lemppariani, "Toipilas". Tämä on kyllä sellainen maalaus, joka saa minut pysähtymään. Rakastan maalauksia, joissa on 'jokin pointti' tai jotka saavat ajattelemaan. Itse asiassa tuo alempi kuva on ensimmäinen kosketukseni taiteilijaan. Meillä oli joskus ala-asteella, varmaankin kuvaamataidon tunnilla, tehtävänä etsiä tietoa jostain suomalaisesta taiteilijasta, ja me teimme ystäväni kanssa Schjerfbeckistä. Jotenkin tuo "Toipilas" on jäänyt niistä ajoista asti mieleen. 

Helene Schjerfbeck
Ateneum

1.6-14.10.2012
ti & pe 10-18
ke-to 10-20
la-su 11-17

pääsylippu 12€
alennettu pääsylippu 10€ 
(opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, opettajat)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)