perjantai 24. tammikuuta 2014

Kööpenhamina, osa 4

Kööpenhaminan yksi odotetuin nähtävyys oli Kansallisgalleria (Statens museum for kunst). Ulkoa päin se ei tässä kuvassa varmasti tee kovinkaan hyvää vaikutusta kiitos tuon härvelin. Sisäänkäynti olisi normaalisti käynyt tuosta suuresta keskiovesta, mutta korjausten takia meidän piti käyttää surkeaa pientä puuovea. Museo oli kolmessa kerroksessa: ensimmäisessä kerroksessa oli tanskalaista taidetta, toisessa kerroksessa lisää tanskalaista sekä ranskalainen ja pohjoismainen taide. Itseäni kiinnosti eniten eurooppalainen taide 1800-luvulta.




Ihastuin tähän paikkaan niin syvästi että palasin useaan kertaan katsomaan samoja tauluja ja kävelin yhä uudelleen ja uudelleen näyttelysalit läpi. Jokainen huone oli maalattu eri väreillä, osassa oli tummat voimavärit, osassa herkän pastelliset. Tuo ovisysteemi oli ihastuttava, siitä saattoi nähdä pitkälle toiseen päähän. taulut olivat eri kokoisia, välillä ne oli laitettu seinille hieman sekasin, välillä tyylikkääseen riviin. Monen taulun vieressä oli englanniksi ja tanskaksi hieman tarinaa taulun tekijän tai maalauksen takaa, mitä liian harvoin näkee. tanskalaiset tietävät, miten onnistunut taidenäyttely kootaan.





Eurooppalaisen osaston kartta. Tämä voi näyttää pohjakartaltaan hyvinkin samanlaiselta kuin esimerkiksi Ateneum, mutta aikakausien edustavuudessa laajempi ja hienompi. Kuvan vasemmassa ylälaidassa oleva nuoli osoittaa pientä siltaa, joka yhdisti rakennuksen uuden ja vanhan osan ja josta saattoi katsoa alapuolella käveleviä ihmisiä. Museo oli siis yhdistelmä vanhaa ja uutta arkkitehtuuria. Ulkoa se oli vanhanaikaisempi, sisältä hyvin moderni: paljon lasia, metallia ja harmaita sävyjä. Vastoin yleistä yltiömodernin vastustustani tykkäsin siitä, miten lasikaiteet toivat avaruutta paikkaan. Hitsi, näitä kuvia katsellessa alkaa taas tehdä mieli palata Kööpenhaminaan. Toivottavasti pian taas!

2 kommenttia:

  1. Kotimaammekin museoihin toivoisin samanlaista pientä leikittelevyyttä. Yleensä taulut ovat viivotinsuorassa ja taustatietona pelkkä tekijä ja vuosiluku. Mahdollisuuksia olisi enempäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, myös sijoittelulla voitaisiin innostaa ihmisiä paremmin näyttelyihin ym! Kaipaisin juuri Kööpenhaminan tapaista Suomeenkin :)

      Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)