perjantai 7. maaliskuuta 2014

Blini-time!

Kevään lempiherkkuihini kuuluvat ehdottomasti blinit. Lapsena en pitänyt blineistä mutta niin vaan mieli muuttuu, ja nyt tämä lapsuuden inhokki onkin ykkösherkkuni. (Näin ei kuitenkaan ole käynyt maksalle, josta edelleen kärsin traumoja, haha).


Myös ystäväni pitävät näistä herkuista, joten päätin pitää From Russia with Love -illan, eli toisin sanoen blinijuhlat. Siinä piti käyttää kekseliäisyyttä asun kanssa, mutta onneksi sain käydä vanhempieni kaapeilla, joista löytyi täydellinen karvahattu! Eikä venäjäiltaa voi tietenkään pitää ilman vodkaa. Ensimmäistä kertaa elämässäni valmistin taikinan itse, mikä loikin vähän paineita iltaan. Onneksi kaikki meni nappiin, ja blinejä jäi vain muutama, joten ystävilleni taisi maistua. Stressistä huolimatta oli mahtava ilta.


Blinit ovat suolaisia lettuja ja perinteisesti venäläisten paastonajan ruokaa. Niiden kanssa syödään smetanaa, lohta, mätiä, punasipulia sekä suolakurkkuja ja hunajaa. Wikipedia tiesi myös kertoa, että pakanallisina aikoina blinit oli omistettu slaavilaiselle auringonjumala Jarilolle. Ohjeet lainasin Tattarijauhopussin takaa! (Itse tosin tein tästä tupla-annoksen.)

Blinit n. 10 kpl

4dl bulgarianjogurttia
20g hiivaa
2 1/2 dl Tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 1/2 dl kuumaa maitoa
1 tl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuiainen

Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijouhot sekä sokeri. Anna taikinan kohota pari tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa. Sekoita ennen pastamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuiainen viimeisenä. Paista sitten taikina blini- tai ohukaispannlla miedolla lämmölläpaksuhkoja blinejä. Tarjoile mädin, punasipulin, lohen ja smetanan kera.


Hyvää ruokahalua, nam!

4 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Nappaan reseptin talteen (en ole nimittäin ikinä uskaltautunut valmistamaan blinejä). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ne myös olivat, kumpa bliniaika olisi koko vuoden :D Kannattaa kokeilla, ei ollut yhtään niin vaikeaa kun aluksi pelkäsin.

      Poista
  2. Hei vaikuttaapa mielenkiintoiselta kokeilulta! Got to try this at home. Sen verran tuosta itse blinien tekemisestä, että kuinka paljon ne sitten todella visuaalisesti eroavat ns. letuista tai pannukakun paloista? Ja löytyykö lisää hyviä spin-offeja noista 'päälisistä', kun tuo mäti tai smetana ei ihan heti nappaa varmaan meilläpäin luulen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, on sen verran namia ! :D Ravintoloissa käytetään varsinaista blinipannua, jolloin blineistä tulee suurempia ja paksumpia kuin "normaaleista" letuista, mutta kotona itse ainakin teen mielummin lettupannulla, jolloin blinit muistuttavat hyvin paljon normaaleja lettuja, tosin ne on vähän paksumpia. Toki myös kotona voi tehdä blinipannulla!

      Yritin googletella noita lisäkkeitä, varmaan oman mauan mukaan voi kokeilla erilaisia kaloja. Kotilieden nettisivuilla oli vinkkeinä savuporotahnaa, sienisalaattia sun muuta.http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/blinit-ja-lisukkeet
      Googlettelemalla löytyy varmaan jotain meluisia :)

      Poista

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)