keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Tosca

Tarkoitukseni ei oikeastaan ollut nähdä Toscaa Kansallisoopperassa, sillä tuttuni ovat jo nähneet sen aikasemmin. Sain kuitenkin liput ensimmäiselle parvelle puoleen hintaan liityttyäni Pro Operaan, ja pienen suostuttelun jälkeen siskoni suostui lähtemään mukaani. Loppujen lopuksi olin aika innoissani kyseisestä oopperasta, sillä vanhempani kehuivat tätä yhdeksi parhaimmaksi. Kyllähän Tosca kuuluu niihin yleissivistyksellisiin oopperoihin, jotka jokaisen kulttuurista kiinnostuneen tulisi nähdä. 
Kuten melkein kaikki oopperat, myös tähän kuuluu traaginen loppu. (En edes muista oopperaa jossa olisi onnellinen loppu!) Tarina sijoittuu Roomaan, jossa kaunis Tosca (Ingela Brimberg) ja Cavardossi (Valter Borin) ovat rakastavaisia. Tosca on kuitenkin mustasukkainen miehestään, mitä poliisipäällikkö Scarpia (Peter Sidhom) päättää käyttää hyväksi. Juonittelujensa seurauksena Tosca ja Scarpia viettävät iltaa yhdessä. Scarpia lupaa pelastaa kuolemaan tuomitun Cavardossin, jos Toca lupaa viettää yön hänen kanssaan. Tosca suostuu tähän, mutta puukottaakin hänet. Seuraavana aamuna Tosca tapaa Cavardossin vankilassa ja kertoo tälle vartioiden vain esittävän ampuvansa tämän, minkä takia hänen täytyy yrittää kaatua osumasta maahan kuin kuollut. Scarpia on kuitenkin valehdellut Toscalle, ja Cavardossi kuolee. Samaan aikaan muut ovat huomanneet Scarpian kuoleman, ja ovat pidättämässä Toscaa, kun tämä hyppää muurilta alas julistaen "O Scarpia avanti a Dio!". (Scarpia, tapaamme Jumalan edessä!"


kuvat oopperan FB sivuilta

Yllätyin itsekkin, miten paljon pidin Toscasta. Tämä nousi kyllä kertoheitolla toiseksi parhaaksi oopperaksi (Nibelungin sormusta ei ole vielä voittanut). Olen kyllä nähnyt Pucchinin Madam Butterflyn, mutta se ei musiikillaan tehnyt minuun niin suurta vaikutusta (vaikkakin tähän pitää selvitykseksi lisätä että olin huomattavasti nuorempi silloin!) että olisin odottanut Toscasta siitä syystä mielenkiintoista esitystä. Nyt kuitenkin ihastuin Pucchinin musiikkiin. En myöskään tiennyt mitä odottaa Ingela Brimbergiltä, jota en ennen ollut kuullut. Hän oli kuitenkin suuri positiivinen yllätys, todella upeaääninen nainen! Pidin myös Borinista ja Sidhomista, vaikkakaan Borinin ääni ei kantanut niin lujana kun olisi voinut. Kaiken kaikkiaan hieno ooppera, ihanat lavasteet ja musiikki, ja upea Brimberg. 

Tosca / Suomen Kansallisooppera
5.11-24.11.2012


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti piristää päivääni huimasti, kiiitos! :)